Tassarna i fokus

Tips och råd för hur du tar hand om tassarna

(Bild: Natural Dog Company)

 

Säsongen av snabbt växlande väder är här. Det kan kännas som vår på förmiddagen men lagom till eftermiddagen är vintern tillbaka. Då är det extra viktigt att komma ihåg tassarna. Dom får utstå mycket när marken täcks med snö, salt och sand. Men som tur var finns det mycket du kan göra för att hjälpa din hund bibehålla eller få tillbaka sina mjuka trampdynor.

 

KLIPPA KLORNA

Att klippa klorna kan vara väldigt jobbigt för många hundar (och människor). Men var inte orolig om du har en vuxen hund som fortfarande känns omöjlig att klippa klorna på, det går att långsamt hitta sätt för att göra stunden mindre jobbig för er båda. Till en början kan man bara börja vänja hunden genom att du rör vid tassarna. Nästa steg kan vara att du rör vid tassarna med hjälp av en klotång alternativ klofil. När du märker att hunden inte längre reagerar så kraftig kan man börja med en klo åt gången. Är det klotången som är problemet fungerar en klofil lika bra, dessa finns även i en elektronisk variant som inte låter så mycket. 

Det viktigaste är att man hittar ett sätt som passar dig och din hund. För långa klor kan skapa problem för hunden. Klorna kan fastna i tyg och kan spricka eller gå av. Skulle det hända är det viktigt att man uppsöker veterinär.

Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna kan det vara en god idé att trimma pälsen så att den inte klumpar ihop sig när det är snö ute. 

 

OMVÅRDNAD

Idag finns det många märken som fokuserar helhjärtat på att ta fram bra ekologiska produkter för hundens tassar. På Ellios har vi bland annat WAP och Natural Dog Company. Båda dessa arbetar mycket med att välja ingredienser som är bra för både hund och natur. Från WAP har vi en tassolja och även ett stift och från Natural Dog Company har vi ett stift och en tassalva, alla dessa är väldigt enkla att smörja på. Applicera gärna på rena tassar efter kvällspromenaden så får produkten jobba under natten. 

 

FÖREBYGGA

 Det går alltså alltid att läka redan spruckna tassar och förebygga skador genom att klippa klorna och smörja trampdynorna, men vi får inte glömma bort att boosta innifrån. Laxolja är jättebra för både päls, hud och trampdynor. Vi har flera olika märken och produkter som innehåller laxolja. Det är enkelt att tillsätta till maten och många hundar tycker om smaken så det brukar fungera även för den kräsna vovven. 

Natural Dog Company har även en salva och ett stift som är framtagen för att förebygga skador på trampdynorna. 

Behöver du tips och råd är du alltid välkommen till oss på Ellios så hjälper vi dig att hitta rätt produkt som passar just din hund. Har din fluffiga kompis mycket problem med tassarna eller klorna är det alltid bra att uppsöka veterinär. 

 

       (Bild: Privat)