Den lilla fästing-guiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När våren närmar sig och dagstemperaturen går över 5 grader vaknar fästingarna till liv. För att vara så små kan dom orsaka väldigt mycket skada framförallt hos människor men även våra husdjur kan bli sjuka. Här kommer lite information om varför det är viktigt att skydda sig mot fästingarna och hur du gör det på bästa sätt. 

 

                                       

                                          VARFÖR SKA JAG HA KOLL PÅ FÄSTINGAR?

 

 I Sverige finns det 10 olika arter. Dom behöver fukt för att överleva och blod för att kunna gå igenom sina tre livsstadier. Dom finns i alla delar av Sverige men det finns områden där det är enklare att bli fästingbiten, det kan vara bra att ha koll på dessa områden för att veta om man som människa behöver vaccinera sig mot TBE. Fästingar bär på olika smittor som dom i sin tur fått av ett annat värddjur, oftast handlar det om små gnagare. Smittan kommer från fästingens saliv som förs över när den biter värddjuret. 

 

                         VILKA SJUKDOMAR KAN DJURET FÅ OCH VAD ÄR SYMPTOMEN?

 

 Att hundar och katter blir fästingbitna och smittade av något som fästingen bär på är vanligt, men det är inte lika vanligt att dom faktiskt blir sjuka. Både hundar och katter kan bära på sjukdomar dom fått från en fästing utan att visa några symptom. Hundar och katter kan båda få Anaplasma och hunden kan även få Borrelios. Idag finns det inte riktigt någon forskning som visar att katter skulle få symptom på Borrelios.

 

Det är vanligt att man får en liten svullnad där fästingen suttit men den brukar gå ner av sig själv. Skulle svullnaden vara kvar efter två veckor, bli röd och verka irriterat är det bra att kontakta veterinär. Det är viktigt att rengöra där fästingen suttit. Eftersom att fästingbett kan klia kan det ibland vara bra att sätta på hunden en krage för att den inte ska kunna slicka på området.

 

ANAPLASMA - Anaplasma är en bakteriell infektion som alltså kan drabba både hundar och katter. Vid blodprovstagning av djuren kan man se en brist på blodplättar. Symptom ses först 1-2 veckor efter bettet och det visar sig i form av feber, slöhet, avsaknad aptit, ont i leder och en ovillighet att röra sig. Anaplasma behandlas med antibiotika och så fort behandlingen är insatt brukar djuret repa sig snabbt. 

 

BORRELIOS - Om din hund uppvisar symptom som feber, trötthet, ömma och stela leder eller vandrande hälta kan det vara Borrelios. Inkubationstiden för sjukdomen är flera månader så ibland kan symptomen dyka upp långt efter fästingsäsongen vilket gör att man lätt missar att det handlar om Borrelios. Därför är det viktigt att kontakta veterinär vid minsta symptom för att kunna göra en utredning. 

 

EKSEM - Hundar kan även få eksem eller fukteksem (även kallat hotspots). Detta kan orsaka klåda, kladdig päls och hud samt smärta. 

 

FÄSTING UNDER VINTERN - Det händer att man hittar en fästing på sitt husdjur när det inte är säsong. Då är det viktigt att man tar kontakt med veterinär då dessa fästingar kan behöva analyseras. Fästingar som kommer får utlandet kan bära på andra sjukdomar än dom svenska fästingarna. 

 

 

 

                                 VAD GÖR JAG OM MITT HUSDJUR HAR EN FÄSTING?

 

Eftersom att du inte själv kan avgöra om en fästing bär på någon smitta så är det viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt, då minskar risken för smitta. En fästingplockare är det bästa redskapet för att få loss en fästing och då är det viktigt att försöka greppa fästingen så nära inpå huden som möjligt. Försök att dra rakt ut och inte vrida eller trycka på fästingen. 

 

Det finns många som tipsar om att smörja in fästingen med olja, smör eller något annat innan man plockar den, det ska man absolut undvika, det ökar nämligen risken för smitta. Det kan leda till att fästingen börjar kräkas och det kan i sin tur föra över smittan till djuret.  

 

 

 

                                                        FÖREBYGGA FÄSTINGBETT

 

Vi har flera olika produkter för att ta bort fästingar och för att förebygga fästingbett. Vi har en fästingsnara som man enkelt lägger över fästingen och sen drar bort den och sen har vi även en twist som liknar en kofot. Den passar väldigt bra när det är en väldigt liten fästing som ska plockas. 

 

Det svenska märket WAP fokuserar på att ta fram produkter med 100% naturliga ingredienser. Dom har en fästingsalva som man applicerar mellan hundens skulderblad och ovanför svansroten. 

 

Dogman har en liten dosa som man fäster på halsbandet, dosan sänder ut elektroniska ultraljudssignaler. Det här är ett bra alternativ om du har ett dräktigt djur eller kattungar/valpar.

 

Vi har även ett Tic-clip som man fäster på halsbandet. Det är en liten bricka som är laddat med bioenergi som skapar ett energifält runt djuret som gör det svårt för fästingen att lokalisera djuret. 

 

Fixodida har tabletter och ett pulver man kan ge hunden. Båda är produkter utan konserveringsämnen, kemiska tillsatser eller färgämnen. Det innehåller fulvosyra och det kan vara anledningen till varför många användare upplever att deras hundar fått finare päls och bättre andedräkt av produkten. Bästa resultat får man om man använder den året om. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Källor: firstvet.se, evidensia.se och Capio.se)