Att skaffa valp är en fantastisk upplevelse! Men i början kan det vara en aning förvirrande. Vad behöver jag ha hemma när valpen kommer? Vad ska jag tänka på? Vi på Ellios har sammanställt en liten guide över några handfasta tips för den nya valpägaren!
Viktigt! Alla hundar är individer och behöver därmed olika omsorg. Ta därför listan med en nypa salt och fundera på vad just du och din lilla valp kan tänkas behöva. Vissa saker går också bra att köpa i efterhand när valpen redan anlänt!
Halsband, sele & koppel
I vissa fall medföljer ett enkelt halsband från uppfödaren, men det är inte säkert. Dessutom kan det vara kul att ge din valp ett mer personligt halsband som du själv tycker är snyggt. När man väljer halsband till sin valp rekommenderar vi att det är ställbart. Detta är för att du ska slippa köpa nya halsband lika ofta medan din valp växer. Det är också en fördel att välja ett halsband med s.k. snabbknäppe. Otåliga och kissnödiga små valpar har sällan tid att vänta på att du ska knäppa det där superfina men otroligt krångliga halsbandet. Klicka på bilden nedan för komma till våra halsband med dete snabbknäppe som vi rekomenderar för valpar!
Alternativet till halsband är en hundsele. Fördelen med selar är att de skonar hundens nacke. Det negativa är att den är mer tidskrävande att ta på sin hund. När du köper selen bör du tänka på samma sätt som med halsbandet, dvs. att den är ställbar och har smidiga snabbknäppen. Nedan finns bilder och länkar till några av de ställbara selarna!
Du behöver givetvis också ett koppel till din valp. Tänk på att börja med ett som har en liten och lättare hake. För en valp som är ny i sitt koppel kan en stor och tung hake verka störande under promenaden, då det egentligen är meningen att den lille ska fokusera på att lära, leka och upptäcka. Räkna däremot med att om du har en större hundras kommer kopplet att behöva bytas ut till ett större så småningom. Valpar tuggar också som bekant på det mesta, inklusive sina koppel. Det kan därför vara bra att avvakta med det där superfina läderkopplet ett litet tag och börja med exempelvis ett nylonkoppel. Klicka på bilden för att hitta både snygga och funktionella nylonkoppel!
Glöm inte heller att köpa bajspåsar inför de kommande promenaderna!
Hemma
Vad behöver finnas hemma när valpen kommer? Det varierar förstås. Men det finns några bra saker att ta fasta på. Exempelvis behöver din hund en säng. Sängen blir som valpens egna lilla rum, som bara tillhör den. Här ska den få vara ifred. Att tänka på när man köper säng är återigen att valpar tycker om att tugga. Tänk därför på att sängen kan komma att bli helt söndertuggad. Detta är förstås individuellt från valp till valp, men risken finns. Vilken storlek sängen ska ha beror också lite på hunden. Om din hundvalp tillhör den större modellen kan du behöva fundera på om du vill köpa en stor säng direkt (för att slippa inhandla nya bäddar i takt med att den växer), eller om du vill börja med en mindre bädd och jobba dig uppåt. Klicka på bilden för att komma till våra bäddar! Vi har allt från små grottor till stora bia-bäddar!
Din valp behöver också en matplats i hemmet. Köp skålar som passar din hunds storlek. Även om din valp är liten när den anländer kan det vara bra att köpa skålar som passar även när den blir större. Tänk också på att köpa vattenskålen i en storlek större än matskålen. På så vis slipper du springa och fylla på den i tid och otid. Klicka på bilden för att hitta till våra matskålar!
Olyckor kommer att inträffa innan din valp har lärt sig kissa ute istället för inne. Kissmattan är ett bra hjälpmedel i träningen för att göra din valp rumsren. Den går också bra att ha i buren som en extra säkerhet vid eventuella olyckor under resan. Dessutom skyddar den känsliga ytor!
Precis som tidigare nämnts är valpar mästare på att tugga. För att snabbare lära valpen vad man inte får tugga på i hemmet rekommenderar vi att man använder Fooey. Dess bittra smak är helt naturlig och ofarlig, men alldeles horribel att tugga på enligt hunden. Ett mycket bra hjälpmedel att ha hemma!
Vård
Vi rekommenderar att man börjar borsta tänderna tidigt på valpen för att den ska vänja sig. Börja gärna med en mjuk fingertuta innan du övergår till en riktig borste. Klicka på bilden nedan för att komma till vårt smidiga lilla start-kit för valpar. Här medföljer både fingertuta och en liten tandkrämstub. OBS! Flour är giftigt för hundar. Använd därför aldrig din egen tandkräm på din hund.
Hundens klor bör klippas regelbundet. Om man gör detta i god tid med sin valp ökar man också chansen för att få en mer lätthanterlig hund vid framtida kloklippningar. När du köper klotång bör du välja en som passar din hunds storlek, varken mindre eller större. Klicka på bilden för att komma till våra klotänger! Tips: Börja med att klippa en klo om dagen strax efter din valp har anlänt. På så vis avdramatiserar du processen för framtiden och din valp behöver inte sitta still längre än den klarar av. Här är det förstås också viktigt med belöning!
Om olyckan skulle vara framme och du råkar klippa för långt in på klon kan det vara bra att ha Blodstop hemma. Det är ett pulver som snabbt stoppar blodflödet. Här finns Blodstop!
Din valp kommer också att behöva badas och då är det bra att ha ett riktigt valpschampo hemma. Valpschampot är betydligt mildare än det vanliga hundschampot och svider inte i valpens ögon. OBS! Använd aldrig ditt eget schampo på din hund! Här finns bra valpschampon att använda istället.
När det kommer till pälsvård beror det på vad din hund har för päls. En del hundar behöver knappt någon pälsvård alls, medan andra behöver borstas och trimmas regelbundet. Korthåriga hundar med slät päls behöver exempelvis oftast bara badas då och då, gärna i kombination med fällning. Den strävhåriga hunden behöver däremot trimmas ett par gånger om året och badas oftare än den släthåriga. Om din hund är långhårig kräver den mer omvårdnad än tidigare nämnda pälstyper. Den långhåriga hunden behöver både badas och borstas oftare. Är det en ras med underull bör också den skrapas bort med hjälp av en underullsskrapa eller Furminator. Nedan hittar du en länk till kardor, borstar, saxar och underulls-verktyg!
Om olyckan skulle vara framme är det bra att ha ett litet hund-apotek liggande hemma. Klicka på länkarna för att komma till några av dessa produkter som är en fördel att införskaffa i förväg: sårspray, tassalva, öronrens och ögontvätt. Klicka på bilden för att komma till samtliga av våra vårdprodukter!
Foder
Vilket foder är bäst? Det finns en uppsjö av foder och läror kring vilket slags foder som är bäst. Och visst skulle det vara skönt om det fanns ett foder som passade alla hundar perfekt. Tyvärr funkar det inte riktigt så. Det finns inget facit. Svaret på frågan om vilket foder som är bäst är att alla hundar är individer och fungerar olika på olika fodersorter. I vissa fall får man med några portioner från uppfödaren, men det finns inga garantier för att just det fodret är det bästa fodret för just din hund. Tänk dock på att om du vill prova att byta till ett annat foder så är det viktigt att göra en mjuk övergång från tidigare fodersort. Om du funderar på att byta foder rekommenderar vi att du rådfrågar oss i butiken först. Vi hjälper mer än gärna till med att hitta den bästa maten till din hund! Klicka på för att komma till de foder vi erbjuder på Ellios.
Lek, träning, godis & tugg
Självklart behöver din lilla valp leksaker när den anländer. Det finns en mängd olika slags leksaker som stimulerar hunden på olika sätt. Lyckligtvis är valpar tacksamma eftersom de tycker att det mesta är roligt. Ha gärna tre-fem olika leksaker hemma för att kunna variera. Att leka med sin valp är bra för att stärka både er relation och ert samarbete. En leksak kan även fungera alldeles utmärkt som belöning vid träning! Klicka på bilden för att komma till alla roliga leksaker!
Så småningom börjar det bli dags för att börja träna din valp. Till träningen kan man använda sig av olika belöningar. Ett gott godis är en väl beprövad metod! Här finns en länk till bra belöningsgodis. Tänk på att det kan behövas många godisbitar under träningspasset och att det då är bättre att satsa på ett godis med små bitar. Små bitar hjälper dig också att undvika att valpen kommer av sig under träningen genom att stå och tugga. Vill du undvika att få kladdiga godisar i fickan är det grymt att ha en godisväska som är lätt att ta med och använda. Utöver det mumsiga belöningsgodiset kan man även i förlängningen träna in sin hund på en s.k. clicker eller varför inte en visselpipa. För att exempelvis träna inkallning är det även användbart att ha en lång linasom en extra säkerhetsåtgärd ifall valpen inte lyssnar. Tänk på att om du planerar att ha din valp i lina så bör den ha en sele.
Att träna är kul och värdefullt men tänk på att inte kräva för mycket av valpen i början och glöm inte att ge den mycket beröm och kärlek, även för de små framgångarna!
Allt slags tugg är bra för hundens tandhälsa, så låt din valp tugga dagligen. Börja gärna med lättuggade oxhudsben som erbjuder lagom mycket tuggmotstånd. Kolla här för att hitta bra tugg för valpen!
Resa
När du reser med din hund i bilen är det viktigt att den inte sitter lös. Det finns olika möjligheter för bilresan. För en större hund är en bur i bagageluckan en mycket bra investering. En annan lösning är en s.k. bil-sele. Den är bredare under bröstet och avlastar vid häftiga inbromsningar. Den har också ett fäste som passar bilens säkerhetsbälte. Om du vill skydda bilens säte från smuts finns det smidiga bilskydd som din hund kan sitta på när ni åker.
Om din hund är liten är en transportväska mycket användbar. Den lilla valpen får inte gå långt de första månaderna och kan i så fall smidigt åka i väskan, där den får en välbehövd paus. Väskan är också användbar vid exempelvis restaurangbesök eller på andra nya platser. Då tjänar den bra som ett eget litet kryp in, dit din hund kan gå för att känna sig trygg. Klicka på bilden nedan för att komma till bra transportväskor för din hund. Tänk på att om du vill flyga med hunden så finns det olika restriktioner från de olika flygbolagen. Kolla upp vad som gäller för det flygbolaget som du ska flyga med. Vi har både godkända burar och väskor som håller måtten för de flesta bolag!
Adaptil
För att ge valpen en lugnare start i det nya hemmet kan man använda sig av Adaptil. Adaptil finns i olika former och fungerar som ett hjälpmedel för att skapa en trygghetskänsla för hunden. Den verkar genom att avge samma slags feromoner som tiken utsöndrar för att skapa trygghet och självförtroende hos sina valpar. Klicka på bilden för att läsa mer om Adaptil och hur den funkar.
Nu känner du dig förhoppningsvis lite mer säker på vad som just du och din valp kan tänkas behöva. Se gärna listan som en guide snarare än en regelbok och plocka ut de delar som du tror passar just dig. Glöm inte att det på Ellios alltid finns personal som gärna svarar på dina frågor kring vad just du kan tänkas behöva när du hämtar hem din nya familjemedlem!
Hälsningar,
Personalen på Ellios