Dags för kattunge! 

 

Att skaffa kattunge är en fantastisk upplevelse! Men i början kan det vara en aning förvirrande. Vad behöver jag ha hemma när kattungen anländer? Vad ska jag tänka på? Vi på Ellios har sammanställt en liten guide över några handfasta tips för den nya kattägaren!

 

Viktigt! Alla katter är individer och har olika individuella behov. Ta därför listan med en nypa salt och fundera på vad just du och din lilla kattunge kan tänkas behöva. Vissa saker går också bra att köpa i efterhand när katten redan anlänt!

 

 

Att ha hemma

Katter spenderar stor del av sin tid med att vila och hittar gärna många olika platser att sova på. Investera i en säng till din katt! Den kommer att fungera som en alldeles egen liten fristad för kissen, dit den kan gå för att vara ifred. Hur den ska se ut är individuellt från katt till katt. Vissa tycker om trånga små utrymmen med tak. Då är igloos att föredra! Andra vill hellre att sträcka ut sig på markytan, och då passar en öppen bädd bättre. Vissa katter vill ligga på en höjd, något som lätt går att lösa med ett lämpligt klösträd. Klicka på länken nedan för att kolla in våra kattbäddar på Ellios!

 

                                                    

 

Din katt behöver också en matplats. Investera gärna i flera skålar! Vattenskålarna bör du ställa ut på flera platser i hemmet. På så vis försäkrar du dig om att katten får i sig den vätska den behöver. Dessutom dricker sällan katten på samma plats som den äter. Tänk också på att vissa katter är rädda om sina morrhår och därför ogillar när de går emot kanten på skålen. Spana gärna in våra skålar med låg kant, perfekt för kissen som vill kunna äta ostört!

                                                           

 

 

När du får hem din katt är det viktigt att det finns ett klösalternativ i hemmet. Din nya familjemedlem har nämligen ett naturligt behov av att klösa. Klösandet fungerar stimulerande och är ett sätt för katten att markera revir. Dessutom underhåller det klorna. Med andra ord är det en positiv egenskap! Det är dock mindre roligt när det sker på möblemanget. För att göra den avsedda klösmöbeln extra intressant finns det både kattmyntaspray och Feliscratch. Dessa produkter hjälper dig att omdirigera oönskat klösande till mer lämpliga platser. Hos oss på Ellios finns det klöspelare, klösbrädor i både sisal och wellpapp och klösmattor!

 

                                                         

 

 

 

Kattlåda & Kattströ

När det kommer till kattlåda handlar det om att hitta den variant som passar er bäst. Fundera kring era förutsättningar här. Vissa föredrar till exempel att ha en öppen låda, medan andra hellre vill ha en med tak. En kattlåda med tak minskar risken för dåliga lukter i hemmet samt att strö ska hamna utanför lådan. Och om du till exempel planerar att ha trä-pellets som strö behöver du en låda som är speciellt anpassad för det. Tänk också på att rekommendationen är att alltid ha en extra kattlåda utöver antalet katter i hemmet. Och glöm inte heller att skaffa en spade!

 

 

                                               

 

 

När det kommer till strö finns det många olika varianter, såsom kattsand, pellets, pappersfiber och kristaller. Vi rekommenderar att man börjar med att använda samma strö som uppfödaren. Att lämna mamma och syskon är en stor och omvälvande förändring för en liten kattunge och det bästa är att försöka göra allting så likt det tidigare hemmet som möjligt. När din kattunge har börjat känna sig hemma och är säker på sina toalettbesök kan du börja experimentera mer kring vilket strö som passar dig och din katt bäst. Kolla gärna in och läs mer om våra olika ströalternativ för katt!

 

 

                                                        

 

 

På Ellios finns det alltid personal som gärna besvarar dina frågor kring både kattlådor och ströalternativ!

 

 

Foder

En kattunges mage är mycket liten i början. Just därför behöver den ett kattungefoder. Kattungefodret är anpassat för den växande kattungen och är både mindre i storlek och mer lättsmält. Det kan vara bra att börja med samma foder som uppfödaren redan introducerat. Det går dock bra att så småningom testa sig fram till rätt foder för just din katt. Alla katter är individer med olika preferenser när det kommer till mat och det kan dröja innan man hittar rätt. Tänk dock på att alltid introducera nya foder varsamt och inte med för jämna mellanrum. Det är också viktigt att följa foderanvisningen på foderpåsen. Ett annat tips är att inte ställa skålen med kattmat intill skålen med vatten. De bör stå på olika platser i hemmet! Här finns en länk till våra olika fodersorter på Ellios! 

 

                                               

 

Glöm inte att personalen på Ellios alltid kan svara på dina frågor om du har några funderingar över din katts näringsbehov!

 

 

Lek & Aktivering

Din katt har ett naturligt jaktbehov! Aktivera därför kattungen med olika slags leksaker. På så vis kommer du snart upptäcka exakt vilken slags leksak som är den absoluta favoriten. Att leka med din katt fungerar inte bara stimulerande utan stärker dessutom er relation. Hos oss på Ellios hittar du allt från rasslande bollar och färggranna vippor, till spännande labyrinter och möss fyllda med kattmynta! Kattmyntan, eller catnip på engelska, är en naturlig ört som höjer kattens sinnesstämning. Den fungerar som ett perfekt knep för att aktivera din katts alla sinnen. Idag finns det mer eller mindre kattmynta i många av marknadens kattleksaker. Kolla in den här länken för att hitta våra kattleksaker, med eller utan kattmynta! 

 

                                                 

 

 

Att ge sin katt en liten belöningsgodis då och då är mycket populärt, gärna i samband med lek eller annan träning. Hos oss på Ellios finns godis och tillskott i alla dess former och smaker; hårda, mjuka, pinnar, kattgräs, kyckling, lamm eller fisk! Här hittar du vårt kattgodis!

 

                                                            


 

 

Klor

Vissa katter behöver inte få sina klor klippta eftersom de slits naturligt när de klöser. Precis som nämnts tidigare är det därför viktigt att skaffa en bra klösmöbel. Detta skyddar dessutom dina egna möbler. Det är däremot viktigt att hålla koll på kattens klor så att de inte av någon anledning blir för långa. Just därför kan det vara bra att ha en klosax liggande hemma. Tänk på att inte köpa en för stor klosax! Skulle olyckan vara framme är det också bra att ha Blodstopp nära till hands. Blodstoppet stoppar upp blodflödet om du av misstag råkat klippa lite för långt i klon. Kolla in länken för hitta allt du behöver till kattens tassar!

 

                                                

 

 

 

Pälsvård

Katter är mycket renliga djur, men det händer att även de kan behöva en grundligare rengöring ibland. En långhårig katt kräver i regel betydligt mer pälsvård än en korthårig. En korthårig katt behöver till exempel mycket sällan badas, något som i vissa fall kan behövas hos långhåriga katter. Hos oss på Ellios finns både torrschampo och vanligt schampo för katt. Tänk på att om du planerar att bada din kattunge krävs det ett specifikt kattungeschampo som är betydligt mildare än det vanliga. Använd aldrig ditt eget schampo på din katt!

 

                                                                         

 

Borsta gärna din katts päls regelbundet för att motverka hårbollar som riskerar att hamna i kattens mage. Att borsta kattens päls är också ett bra sätt att stärka er relation, samt ett ypperligt tillfälle att undersöka kattens päls på jakt efter ohyra, så som fästingar. Gör gärna pälsvården till en rutin redan hos din kattunge. Att skaffa bra verktyg är alltså viktigt redan från början. Verktyg med bra kvalitet innebär dessutom att de håller bättre och att du slipper byta dem ofta. Om du har en korthårig katt räcker det med att du kammar den med en fintandad metallkam med avrundade tänder. Avlägsna också lösa hårstrån med hjälp av en borste eller karda. Om du har en långhårig katt bör du kamma den dagligen med en metallkam eller karda. Red försiktigt ut tovor med fingrar eller en speciellt anspassad tov-kniv. Och glöm inte bort att belöna din katt när den gör bra ifrån sig!

 

 

                                                 

 

 

 

Tandvård 

För att din kattunges tänder ska hålla när den blir äldre, och för att motverka problem såsom tandlossning, är det viktigt att ge underhållande tandvård. Vänj kattungen tidigt vid tandborstning för att underlätta för framtida rengöring. Använd en tandborste anpassad för kattens mun tillsammans med tandkräm som är speciellt anpassad för katter. Använd aldrig din egen tandkräm då detta är direkt skadligt för din katt! Ett annat sätt att motverka tandproblem är att låta din katt tugga. Tuggande fungerar inte bara stimulerande utan motverkar också tandsten. Klicka på länken för att hitta till tandvård för katt!

 

                                                      

 

 

 

Övrig vård

För att vara förberedd på alla slags situationer kan det vara bra att ha ett litet vård-kit liggande hemma. Investera till exempel gärna i blodstop för att snabbt kunna stoppa eventuell blödning vid kloklippning. Om din katt rör sig mycket ute på sommaren bör du också ha ett bra skydd mot ohyra. Och skulle din katt få akut diarré är Zoolac en perfekt hjälp! Klicka på länken nedan för att komma till samtliga vårdprodukter för katt!

 

                                              

 

 

 

Halsband & Selar

Om du planerar att så småningom låta din kattunge gå ute fritt i naturen är det bra att investera i ett riktigt katthalsband. Den viktigaste egenskapen hos ett katthalsband är att den har en säkerhetsutlösning. Det innebär att din katt kan röra sig fritt ute på äventyr utan att för den skull riskera att fastna eller strypas. Samtliga av våra katthalsband på Ellios har säkerhetsutlösning. Tänk på att ett hundhalsband aldrig har det och därför är direkt olämplig att ha på din katt!

 

                                                

 

Om du planerar att gå ut med din katt i ett koppel rekommenderar vi att du investerar i en kattsele. Det viktiga med en kattsele är att den sitter riktigt bra. Den ska inte gå att ta sig ur, men den får inte heller hindra katten från att röra sig fritt. Tänk på att alltid ha katten i koppel när den har sin sele på sig! 

 

                                                        

 

 

 

Transport

Du kommer behöva resa med din katt, till exempel redan när du hämtar hem den från uppfödaren/katthemmet. Så småningom kommer du även att behöva ta den till veterinären. Investera därför i en bra transportbur eller transportväska. Den största skillnaden mellan en bur och väska är att buren är hård och att väskan är mjuk. Att transportburen är tillverkad av hård plast innebär att den aldrig riskerar att pressas ihop. Har man dessutom en katt som klöser finns det ingen risk för att katten river sönder buren. En transportväska däremot är betydligt mjukare och lättare. Den är också mer behaglig för dig som ägare att bära. 

 

Var förutseende när du väljer transportbur/transportväska och välj en som kommer passa katten även när den är fullvuxen. Gör den gärna också hemtrevlig med exempelvis en filt som doftar som kattens hem. För att lättare vänja din katt vid transport är det en bra idé att lämna bur/väska framme och öppen i hemmet. På så vis kan katten utforska utrymmet i lugn och ro!

 

                                                 

 

 

Feliway Classic & Feliway Friends

Feliway erbjuder din kattunge en optimal start i det nya hemmet. Den innehåller en kopia av det feromon som kattmamman avger för att skapa trygghet och självförtroende hos sina kattungar. Vid exempelvis resor är Feliway spray ett utmärkt alternativ. Spraya bara buren ca 15 minuter innan avresan! I hemmet bör du använda Feliways doftgivare. Placera doftgivaren centralt och på en plats där möbler inte kan hindra feromonet från att sprida sig fritt.

 

Om du ska introducera din kattunge för andra katter i hemmet är Feliway Friends ett bra verktyg för att ge djuren en lugn och hållbar start tillsammans. Feliway Friends innehåller en kopia av kattens appeasing feromon. Detta feromon ska hjälpa katterna att skapa ett harmoniskt band till varandra. Klicka på länken nedan för att komma till samtliga Feliway-produkter!

 

                                                                         

 

 

 

Urine off

Med en liten kattunge sker det lätt olyckor innan kissen är helt rumsren. Urine off är ett måste i ett hem med kattunge! Sprayen döljer inte enbart urinlukten utan bryter ner urinkristallerna så både lukt och fläck försvinner. Detta motverkar också att katten återvänder och kissar på samma ställe fler gånger.

 

                                                                                   

 

 

Att tänka på

Börja vänja din kattunge tidigt vid rutiner så som tandborstning, skötsel av päls och kloklippning. Tänk dock på att ta det gradvis och i kattens egen takt. På så vis kommer din kisse att bli trygg vid framtida hanteringar. 

 

Glöm inte heller att se över säkerheten i hemmet. Undvik till exempel att ha små snören eller snoddar liggandes omkring, tänk på att stänga toalettlocket på toaletten för att minska risken för att den nyfikna kattungen ramlar i och glöm inte att se över dina växter. Vissa växter är giftiga och farliga för katter som tuggar på dem. 

 

 

 

Nu känner du dig förhoppningsvis lite mer säker på vad som behövs när du hämtar hem din katt. Se gärna listan som en guide snarare än en regelbok och plocka ut de delar som du tror passar just dig. Glöm inte att det på Ellios alltid finns personal som gärna svarar på dina frågor kring vad just du kan tänkas behöva när du hämtar hem din nya familjemedlem!

 

Hälsningar, 

Personalen på Ellios