9 saker din hund inte får äta

 

Bild: petplay.com

 

Påsken är runt hörnet och som vid alla högtider är det lätt att hunden får i sig saker som den kanske inte tål. Många hundar är väldigt matglada och dom har självklart inte själva koll på vad som är farligt att äta och inte, så för att du och din vovve ska slippa onödiga veterinärsbesök i påsk har vi gjort en lista på några av dom saker som hunden inte får äta.  

Allt på listan är inte livshotande men det är ändå alltid bra att kontakta veterinär om du misstänker att din hund ätit något den inte tål. Det finns många “tips” på hur man exempelvis får sin hund att kräkas om den fått i sig något, men många av dessa tips kan göra mer skada än nytta så gör ingenting innan du rådfrågat en veterinär. 

 

PYSSEL OCH DEKORATIONER

Under julen är det presentsnören och under påsken har vi både fjädrar och andra dekorationer som kan missuppfattas som leksaker. Det här är sådant som kan fastna i halsen eller i tarmarna så låt varken katten eller hunden leka med sådant som inte är anpassat för dom att busa med.

KAKAO

Det här är en klassiker som dom flesta redan har koll på. Men under högitderna åker ofta godiset och chokladasken fram och det är lätt hänt att vi glömmer bort att inte låta det stå där våra hundar kan nå det. Alla hundar visar inte alltid tydliga symptom på att något är fel så om din hund fått i sig choklad kan du ringa till veterinären och rådfråga hur ni bör hantera situationen. 

 

PÅSKMATEN

Påsk- och julmaten innehåller väldigt mycket fett och framförallt salt som kan vara livsfarligt för hundar att få i sig.  Även om det är lockande att låta din hund smaka på det vi äter är det alltid bäst för hunden att hålla sig till sin egna mat.  

 

VINDRUVOR OCH RUSSIN

Även vindruvor och russin kan vara livsfarliga för din hund då det kan skada njurarna. Det är ännu oklart vad i vindruvan som hunden reagerar på. Vissa hundar reagerar efter att ha fått i sig bara en vindruva, det är väldigt inviduellt. Så det bästa är att låta dom stå där hunden inte kan få tag på dom. 

AVOKADO

När det kommer till avokados är det kärnan och skalet man ska vara mest försiktig med. Många veterinärer menar att det är bäst att inte ge hunden någon avokado över huvudtaget för att vara på den säkra sidan. Men avokadokärnan är farlig för hunden då den kan fastna i tarmarna och orsaka stora problem. I både kärnan och skalet finns även ämnet persin som kan leda till diarré och kräkningar hos hunden. 

 

KOFFEIN

Under ledigheten finns det mer tid för en kopp kaffe. Men dricker du för många koppar kan det leda till obehag för oss människor. Hundar behöver inte i närheten av samma mängd för att börja må dåligt, så ha koll på kaffekoppen.

 

LÖK

En lökförgiftning kan leda till blodbrist hos hundar och katter och det kan i värsta fall vara livshotande. Därför är det viktigt att inte ge hunden mat som innehåller lök eller vitlök. 

 

NÖTTER

Nötter är det bra för både katter och hundar att håller sig undan. Detta då det kan fastna i tarmarna och det kan i sin tur leda till större problem för djuret. 

 

DEG

 

Människor kan få ont i magen av att äta bulldeg och samma gäller hundar. Degen fortsätter jäsa i magen och inte nog med att det kan leda till magsmärtor kan det även orsaka något som liknar en alkoholberusning. 

 

Bilder: petplay.com

Källor : firstvet.se , Agria.se , evidensia.se och Anicura.se